Na 4. Kongresu slovenskih humanitarnih organizacij, ki je potekal 17. oktobra 2013 v Novem mestu je bil predstavljen zbornik Nacionalnega foruma humanitarnih organizacij Slovenije z naslovom PROBLEMATIKA REVŠČINE IN KAKO JO REŠEVATI.

 

V zborniku so zbrani prispevki strokovnjakov, ki se ukvarjajo z družbenimi spremembami, delujejo znotraj humanitarnih organizacij  ali razvijajo nove koncepte za bolj pravično razdelitev dobrin in trajnostno politiko. V zborniku so predstavljeni tudi rezultati raziskave med humanitarnimi organizacijami. Eden izmed odmevnejših rezultatov raziskave je, da je v letu 2012 vsaj 744.000 oseb vsaj 1-krat potrebovalo pomoč humanitarnih organizacij. 

 

Potrebe uporabnikov humanitarnih organizacij se spreminjajo in postajajo vse večje. Primeri, ki jih humanitarne organizacije rešujejo v okviru svojih programov, so v zadnjih nekaj letih postali kompleksnejši, opazna je porast duševnih stisk in slabše finančno stanje uporabnikov. Število uporabnikov se je povečalo, humanitarne organizacije pa so zaznale tudi nove skupine uporabnikov, ki se pred krizo niso obračale na njih.

 

Zbornik (pdf)